BENU Medicijnen afbouwen

Gebruikt u lange tijd meerdere medicijnen? Bekijk dan eens samen met uw BENU Apotheker of uw medicijnen nog steeds goed passen bij uw huidige situatie. Misschien is het mogelijk om met bepaalde medicijnen te minderen of te stoppen? Dit noemt men ook wel 'ontpillen' of 'deprescribing'. Uw BENU Apotheker overlegt in veel gevallen met uw huisarts. Stop nooit zomaar met voorgeschreven medicijnen! BENU heeft hiervoor de BENU Medicijnafbouwservice.

  • Stop of minder medicijngebruik met een afbouwplan.
  • Krijg persoonlijke begeleiding van uw BENU Apotheker.
  • Voorkom onnodige bijwerkingen en risico's.  

De BENU Medicijnafbouwservice is er voor klanten die vanuit de BENU Medicijnbeoordeling geadviseerd zijn om het medicijngebruik te verminderen of te stoppen. De service is ook zeer geschikt voor het afbouwen van zware medicijnen en opiaten. 

Maak een afspraak

Redenen om medicijnen af te bouwen of te stoppen

 • De medicijnen zijn niet meer nodig, bijvoorbeeld omdat de aandoening of ziekte over is.
 • Het medicijn heeft meer negatieve bijwerkingen dan voordelen.
 • Er is een beter alternatief voor het voorgeschreven medicijn.

Wanneer u meerdere medicijnen al een langere periode gebruikt, is het dus een goed idee om samen met uw BENU Apotheker te kijken naar uw medicijngebruik. Want waarom zou u medicijnen nemen die u misschien niet nodig heeft? Lees hier alles over de BENU Medicijnbeoordeling.

Met BENU Medicijnen afbouwen…

…krijgt u advies van uw apotheker over hoe u het innemen van medicijnen kunt uitstellen.
…kijkt u samen met uw BENU Apotheker of uw medicijnen nog nodig zijn.
…krijgt u persoonlijk advies van uw BENU Apotheker.
…leert u uw lichaam beter begrijpen.

Iedereen kan bij ons terecht voor een adviesgesprek  om te kijken of medicijnen nog nodig zijn.

Avatar Daisy;
Marjolein Roggen regionaal zorgmanager en apotheker bij BENU Apotheek

Is medicijnen afbouwen voor iedereen?

Medicijnen afbouwen is niet voor iedereen een goed idee. De meeste mensen hebben de medicijnen die ze gebruiken allemaal nodig. Met deze medicijnen mag u dan ook niet stoppen. De situatie is voor iedere persoon anders. De beste manier om te bepalen of u kunt afbouwen of stoppen, is door contact op te nemen met uw BENU Apotheek of uw (huis)arts.

Hoe werkt de BENU Medicijnafbouwservice?

Medicijngebruik afbouwen doet u nooit alleen, maar altijd onder begeleiding. Dit zijn de stappen:

 1. Bespreek uw medicijngebruik, wensen en eventuele klachten met uw BENU Apotheker. Lees meer over de BENU Medicijnbeoordeling.
 2. Uw apotheker bekijkt, in overleg met uw huisarts, of u kunt stoppen met bepaalde medicijnen.
 3. Als u kunt stoppen maakt de apotheker voor u een behandelplan zodat u op een veilige manier kunt stoppen. Uw apotheker begeleidt u tijdens het afbouwen van de medicijnen. 

Tip bij het minderen van medicijnen

Wanneer u mag 'minderen', krijgt u een afbouwplan mee van uw apotheker. Dit helpt u met het rustig afbouwen of minderen van medicijnen. Hou tijdens dit proces contact met uw arts en apotheker. Samen zorgen wij ervoor dat u gezond afbouwt of stopt met het medicijn.

Met onze BENU Medicijnbeoordeling kijken we of mensen zich prettig voelen bij de medicijnen die ze gebruiken. We kijken waar ze tegenaan lopen en of ze bijwerkingen hebben. Soms horen we klachten die te maken hebben met specifieke medicijnen. We gaan dan kijken naar stoppen, minderen of een alternatief.

;
Marjolein Roggen regionaal zorgmanager en apotheker bij BENU Apotheek

Uw BENU Apotheek helpt u met uw vragen over uw medicijngebruik

Met de BENU Medicijnscan controleren wij geautomatiseerd uw medicijngebruik. Daarbij houden wij rekening met de behandelrichtlijnen en laatste inzichten. Zien wij verbeteringen voor uw situatie? Dan stemmen wij dat af met uw (huis)arts. Daarna laten wij u weten welke verbeteringen mogelijk zijn. Zo zorgen wij ervoor dat u de medicijnen krijgt die het beste bij u passen.

Heeft u meer vragen over de BENU Medicijnafbouwservice? Maak dan een afspraak bij uw BENU Apotheek. Wij helpen u graag bij al uw vragen.