Medicijnen mee op reis

Gebruikt u medicijnen en/of medische hulpmiddelen op reis? En gaat u op vakantie of op (zaken)reis? Bereid u dan goed voor met onze tips. 

Tips vóór vertrek

  • Controleer de houdbaarheid en bijsluiter van uw medicijnen ruim voor vertrek.
  • Controleer of u voldoende voorraad heeft.
  • Download de Mijn BENU app. Zo heeft u altijd uw medicijnoverzicht bij de hand.
  • Bekijk of u nog aanvullende verklaringen nodig heeft.
  • Gebruik de handige BENU vakantie-checklist bij het inpakken.
  • Diabetes? Bekijk de diabetes vakantiechecklist.

Medicijnoverzicht mee

Het is verstandig om een medicijnoverzicht mee te nemen als u op reis gaat. Hierin staan alle medicijnen die u gebruikt. Dat is handig bij noodgevallen. Zo kan een arts of apotheker altijd zien welke medicijnen u nodig heeft. Bijvoorbeeld als u onwel wordt, uw medicijnen kwijtraakt of voortijdig door uw voorraad heen bent. Bij een vliegreis kunt u het medicijnoverzicht ook nodig hebben als u medicijnen of naalden in uw handbagage meeneemt.

Met de Mijn BENU app heeft u altijd een medicijnoverzicht bij de hand.
Lees meer over de voordelen van een Mijn BENU account en hoe u deze aanmaakt.

Is het voor u niet mogelijk om een Mijn BENU account aan te maken? Vraag dan een papieren medicijnoverzicht aan bij uw apotheek via onderstaande button.

Familie loopt met koffers naar het vliegtuig

Officiële reisverklaring voor uw medicijnen

Gebruikt u middelen die onder de Opiumwet vallen? Dan heeft u in het buitenland een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en sommige epilepsiemedicijnen. 

  • Schengenverklaring voor uw medicijnen

    Gaat u naar een zogeheten Schengenland (dit zijn 26 landen waarbinnen EU-inwoners vrij mogen reizen)? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien welke landen Schengenlanden zijn.

  • Engelstalige medische verklaring voor uw medicijnen

    Gaat u naar een niet-Schengenland? Dan moet u een Engelstalige medische verklaring hebben. Daarnaast gelden soms aanvullende eisen. De ambassade van het land van uw bestemming kan u hierover meer vertellen. 

Hoe komt u aan een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring?

Op www.hetcak.nl vindt u alle medicijnen waarvoor een officiële verklaring nodig is in het buitenland. Per land wordt uitgelegd welke procedure u moet volgen. De aanvraagformulieren vindt u ook op de website van het CAK.

Let op: het kan 4 weken duren voor u de verklaring van het CAK in huis heeft!

Medicijnen veilig op reis vervoeren

Op reis zijn de omstandigheden niet altijd ideaal voor uw medicijnen. Onderweg kan het bijvoorbeeld te koud of te warm zijn. Bijvoorbeeld in het bagageruim van het vliegtuig. Ook in het land van uw bestemming kan de temperatuur of de vochtigheidsgraad anders zijn dan in Nederland.

Een afwijkende temperatuur kan de kwaliteit van uw medicijnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat u uw medicijnen zowel onderweg als op uw bestemming bewaart zoals voorgeschreven in de bijsluiter. Kan dat niet? Vraag uw BENU apotheker dan om advies. 

Medicijnen onderweg verantwoord bewaren

Zo kunt u uw medicijnen onderweg het best bewaren:

  • Bewaar uw medicijnen in de oorspronkelijke verpakking, met de bijsluiter erbij.
    De meeste medicijnen kunnen op kamertemperatuur worden bewaard. In de bijsluiter ziet u welke temperatuur voor uw medicijnen geldt.
    • Gaat u naar een erg warm land? Overleg dan met uw BENU apotheker.
    • Reist u met het vliegtuig? Stop uw medicijnen dan in uw handbagage, niet in uw koffer. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.
  • Houd u aan de eisen voor medicijnen op reis.
    Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten worden verpakt in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak. Bij elkaar mogen ze maximaal 1 liter zijn.

  • Doe medicijnen niet in uw broekzak.
    Het is niet goed om uw medicijnen direct op uw lichaam te dragen. Dan worden ze te warm. U kunt ze beter in uw tas of jaszak stoppen.

  • Zorg dat de medicijnen niet boven de aanbevolen temperatuur komen.
    Moeten uw medicijnen koel bewaard worden (zoals oogdruppels of zetpillen)? Dan is een koelbox, koeltas of koeletui een aanrader. In de auto, caravan, tent, boot of fietstas kan het erg warm worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld zetpillen zacht worden. Medicijnen als oogdruppels en crèmes kunnen door warmte bederven. En bij andere medicijnen kan de houdbaarheid achteruitgaan.

Ook op reis geldt: zorg dat kinderen niet bij uw medicijnen kunnen! Lees ook: medicijnvergiftiging bij kinderen.

Familie aan tafel voor de camper

Medicijngebruik bij andere omstandigheden

U krijgt mogelijk te maken met een ander klimaat tijdens uw reis. Of met andere lichamelijke inspanningen dan thuis (meer of juist minder actief). Het kan zijn dat uw medicijngebruik hierop moet worden aangepast. Lees daarom altijd voor vertrek nog eens de bijsluiters van uw medicijnen door. Ga gerust ook naar uw BENU apotheker voor een adviesgesprek. Zo nodig kan uw apotheek overleggen met uw (huis)arts.

Lees ook: op reis met diabetes of op reis met incontinentie.

Medicijngebruik en zonlicht 

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking hevige zonnebrand veroorzaken. Dit kan zich ook voordoen bij mensen die normaal gesproken niet gemakkelijk verbranden. Deze bijwerking komt voor bij sommige antibiotica (zoals doxycycline), en ook bij sommige middelen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten. Soms bestaat er een vergelijkbaar medicijn dat minder kans geeft op zonnebrand als bijwerking. Uw BENU apotheker kan u hierover informeren. 

Meer tips voor op reis?

Lees ook: tips bij veelvoorkomend reisongemak en gebruik de handige BENU vakantie-checklist voor een zorgeloze vakantie.