10 tips om meer groente en fruit te eten

Groente en fruit horen bij een gezond en gevarieerd dieet. Ons advies: eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Dit klinkt makkelijk, maar dit kan toch lastig zijn. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking komt hier dagelijks aan.
Hieronder 10 tips om makkelijker meer groente en fruit te eten:
Kindje met groente op haar bord
  1. 1.

    Eet fruit bij het ontbijt

    Meng bijvoorbeeld een kiwi of blauwe bessen door kwark of yoghurt of doe stukjes banaan of aardbei op brood. Let op: fruit eten is altijd beter dan binnen te krijgen via een smoothie. De waardevolle stoffen in fruit worden namelijk beter opgenomen in uw lichaam wanneer u fruit eet.

  2. 2.

    Eet bij uw lunch ook groente

    Neem bijvoorbeeld wat plakjes komkommer, tomaat of radijsjes op brood. In plaats van brood kunt u kiezen voor een salade, wrap of een groenteomelet.

  3. 3.

    Voeg fruit toe aan uw avondeten

    Bijvoorbeeld: een appel door uw rode kool, mango door uw couscous of aardbeien door uw salade. Heerlijk fris!

  4. 4.

    Voeg extra groenten toe aan uw avondeten

    Maak bij het avondeten 2 soorten groenten klaar in plaats van 1. Neem dan wat minder aardappels, pasta of rijst.

  5. 5.

    Kies voor gezonde fruit of groente tussendoortjes

    Eet in plaats van chips en een koekje eens een appel, banaan, tomaatjes, bleekselderij, radijs of wortel. Ook lekker: ‘groentefrietjes’ gemaakt van reepjes wortel, paprika en komkommer.

  6. 6.

    Maak een gewoonte van fruit eten

    Eet bijvoorbeeld fruit wanneer u thuis komt van werk, of in uw pauze. Of kies een ander vast tijdstip. Zo wordt fruit eten vanzelf een gewoonte.

  7. 7.

    Koop bij uw wekelijkse boodschappen een nieuwe soort groente of fruit

    Probeer verschillende soorten groente en fruit. Zo leert u nieuwe smaken kennen en heeft u meer afwisseling.

  8. 8.

    Varieer uw groente en fruit op basis van seizoen

    Ieder seizoen zijn er andere groenten en fruit te krijgen in de supermarkt. Probeer af te wisselen door veel seizoensgroente en -fruit te kopen. Deze zijn vaak lekkerder én goedkoper.

  9. 9.

    Gebruik diepvriesgroente of groente uit pot of blik zonder toegevoegde suikers en zout

    Heeft u weinig tijd? Kies dan voor al gesneden groenten uit de diepvries of uit pot of blik. Let wel op, vaak zitten hier toegevoegde suikers en zout bij.

  10. 10.

    Eet producten waar groente doorheen zit

    Er zijn veel producten waar groenten doorheen zijn gemengd. Denk dan aan: tomatensaus met extra groente, pizza met een bloemkoolbodem, bieten of wortelwraps, courgettepasta, of bloemkoolrijst.

Bonustip:  Maak regelmatig zelfgemaakte groentesoep. Eventueel van restjes die nog over zijn.

Door voldoende groente en fruit te eten verlaagt u het risico op hart- een vaatziekten. Wilt u weten of u gezond bent? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. Tijdens deze check kijkt u samen met een apotheker naar uw gezondheid. U krijgt meteen resultaat en advies over hoe u uw gezondheid kunt verbeteren, bijvoorbeeld door uw eetgewoonten aan te passen.